Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is hét icoon van San Francisco en de staat Californië. De imposante hangbrug verbindt het Schiereiland van San Francisco met Marin County ten noorden van de stad en overspant de Golden Gate zeestraat. De brug maakt deel uit van zowel U.S. Route 101 als de California State Route 1. De American Society of Civil Engineers verklaarde de brug een van de zeven moderne wereldwonderen.

De bouw werd in ongeveer vier jaar voltooid, maar er moest nog heel wat water door de Golden Gate stromen voordat met de bouw begonnen kon worden. Voordat de brug gebouwd was, was de enige manier om de baai over te steken per veerboot. Een oversteek met deze veerboot duurde 20 minuten. Vele experts dachten dat het niet mogelijk was om een brug over deze baai te bouwen vanwege de sterke stromingen. Bovendien was het water in het midden 102 meter diep.

In 1916 vroeg de stadsingenieur van San Francisco andere ingenieurs om ideeën voor een brug. Joseph Strauss had een goedkope brug ontworpen die $17 miljoen kostte, maar veel mensen waren het niet eens met het uiterlijk van de brug. Strauss werd gevraagd om met andere experts een beter uiterlijk voor zijn brug te ontwerpen. Samen met Irving Morrow heeft hij een beter ontwerp voor de brug gemaakt, deze keer een hangbrug.

In 1930 ging de bevolking van San Francisco en Marin County akkoord met de bouw van de brug. Door de aandelencrisis uit 1929 kon de regering de bouw niet financieren, uiteindelijk heeft de Bank of America, die gevestigd is in San Francisco, de brug gefinancierd. De Golden Gate Bridge werd feestelijk geopend op 27 mei 1937 en heeft uiteindelijk zo'n 35 miljoen dollar gekost.

 

Voor de cijferliefhebbers even alles op een rij: de lengte van de brug is 2737,4 meter bij een breedte van 27,4 meter. De hoogte is 227,4 m en de doorvaarthoogte is 67 m.

Tegenwoordig is de brug een van de meest gefotografeerde trekpleisters van San Francisco en erg in trek bij toeristen. De brug is altijd indrukwekkend ondanks het weer. Zelfs bij mist en regen is de oranjekleurige brug indrukwekkend. Voor deze felle kleur is gekozen omdat er dikwijls mist in de baai hangt en de brug zelfs dan zichtbaar blijft voor schepen.

En hoe krijg je deze brug nou geweldig op de foto? Je kunt aan beide kanten van de brug gemakkelijk de omgeving afspeuren naar een mooi viewpoint, maar als je daar geen tijd voor hebt is de Battery Spencer Golden Gate Bridge Lookout een aanrader. Dit is een van de meest bekende uitzichtpunten voor de Golden Gate. Je staat hier behoorlijk dicht bij de brug en kunt dus zowel detail als groothoekfotos maken.

Wil je niet per se de ultieme foto dan kun je natuurlijk ook gewoon over de brug heen rijden. Een bijzondere manier om dit te doen is met de fiets. Je kunt onderweg op verschillende plaatsen stoppen om te fotograferen of van het uitzicht te genieten. Op de terugweg neem je eventueel je fiets mee op de veerpont.

Een leuk alternatief is een boottocht door San Francisco Bay. Vanaf het water kun je zelfs, of misschien wel juist, bij mist, bijzondere foto's maken met de stad op de achtergrond. 

Deze bijzondere highlight mag je dus niet missen!

Op de kaart